DEN NORSKE KLUBBEN COSTA BLANCA
Besøksadresse: Plaza del Sol, Local 1 Alfas del Sol, Alfas del Pi
Postadresse: Apartado Correos 34, 03580 Alfas del Pi
Tlf 96 588 70 28 (hverdager mellom 10.00 og 14.00), Telefax: 96 588 91 99  - epost: info@dnkcb.com
Den Norske Klubben er nå på Facebook! Klikk her
 
Norsk velferdsmodell I SPANIA?


Spansk befolkningsstatistikk kan fortelle at det i januar 2007 var registrert hele 15. 630 nordmenn som fast bosatt i Spania. Enda flere er sikkert kommet til siden det mens flere tusen oppholder seg her i kortere perioder, spesielt om vinteren.

Det er primært  pensjonister og uføretrygdede som gjemmer seg bak disse tallene og klimaet er en vesentlig grunn til å bo her for mange. I kjølvannet av denne bosettingen som startet for over 40 år siden og som stadig øker, kommer også yngre familier som bor og arbeider i Spania. Det sies at utvandringen til varmere land - i dette tilfelle Spania - er den største etter de store utvandringene fra Norge på 18- og 1900- tallet. Koloniene av nordmenn som har bosatt seg på den spanske kysten og på øyene, skal være de største enkeltsamlinger i verden av nordmenn utenfor Norge.
Hva innebærer så dette for nordmenn i ”utlendighet”, for Norge og for den norske velferdsmodellen? Det er så langt et åpent spørsmål om norske myndigheter vil ta viktige skritt i retning av å tilby overenskomster om eksportert velferd for de mange eldre og uføretrygdede som mottar sine pensjoner fra Norge.

Et annet spørsmål som må besvares, er om de nåværende ordninger EØS-avtalen kan tilby innen helsetjenester, er  gode nok.  Hvis de ikke er det, er det samtidig klart at det må bli snakk om et utvidet avtaleverk, som bl.a dekker f.eks. pleietjenester og sykehjem til de som trenger det.

Mange åpne spørsmål om utvidede ytelser til nordmenn i utlandet står ubesvarte og minst like mange er de saker som er tatt opp i de siste årene med besøkende politikere til norske kolonier rundt om.

Mange er også de undersøkelser som er foretatt av norske forskere om norske utflytteres situasjon og behov, den sist innkomne, kanskje den vesentligste, ble levert fra Helsedorektoratatets utviklingsrapport i 2009.
Den Norske Klubben Costa Blanca som fyller 40 år i år og som har sin adresse i kommunen Alfaz del Pi på Costa Blanca, har ved spesielt mange anledninger bl.a tatt opp disse spørsmålene med regjeringsmedlemmer på besøk i området, sist i ”Åpent brev til Jens” i forbindelse med statsministerens 17. mai-besøk i fjor.
 
Det ser nå ut til at Regjeringen endelig har tatt spørsmålene fra utflyttede nordmenn alvorlig, idet den har nedsatt et utvalg under Det Kongelige Arbeids- og Inkluderingsdepartement.

Utvalget skal vurdere de konsekvensene økt migrasjon og internasjonal mobilitet vil ha for velferdsmodellen, et arbeide som skal pågå frem til 2012. I henhold til dette mandatet har departementet også opprettet en referansegruppe for utvalget og innspill fra referansegruppen vil være en stor ressurs i utredningsarbeidet. Denne gruppen har mulighet til - både gjennom skriv og i møter - å komme med innspill til utvalget underveis i arbeidet med disse så påtrengende saker.

I referansegruppen er det 19 norske organisasjoner som deltar. 16 av disse har ingen tilhørighet utenfor landets grenser mens 3  er organisasjoner bestående av ut- og innvandrere.

Den Norske Klubben Costa Blanca er invitert til å delta i denne viktige referansegruppen som den eneste institusjon med medlemsmasse som representerer norske utflyttere.  Dette betyr i praksis at Den Norske Klubben Costa Blanca representerer minst 5000 nordmenn på Costa blanca og  nordmenn generelt som har emigrert til Spania og som bor i andre områder av landet.  

De fleste nordmenn som oppholder seg i Spania, kjenner til den problematikk og de behov som ofte oppstår når man for alvor begynner å trekke på årene; situasjoner som ikke kan løses tilfredstillende i vertslandet med de nåværende avtaler med Norge.  Slik situasjonen er for øyeblikket, ser man derfor et stort behov for den kompetanse Den Norske Klubben Costa Blanca kan bibringe departementets utvalg i denne sak.  Det er viktig å være representert når avgjørelser skal fattes for nordmenn bosatt utenfor landets grenser.  Konsekvensen av situasjonen slik den er for øyeblikket og hva den kan komme til å bety for mange i fremtiden om det ikke fremkommer endringer, er mange nordmenn sørgelig klar over.

Alfaz del Pi, 23.03.2010

Angelica Majos     John Haavardsholm        Bjørg Svedbergh
Representant i              vararepresentant                     Leder i DNKCB
referansegruppen
Til referat fra Utvalgets første møte.                                   Hjem